Experten varnar för ny nätfiskevåg – övervakar mejlen i veckor

2 Min Läsning av 10

En ny och sofistikerad form av nätfiske har nyligen upptäckts, och experter varnar för dess farliga konsekvenser. Denna metod innebär att cyberkriminella övervakar mejlkonton i veckor innan de genomför sina attacker. Detta är en oroande utveckling som kan leda till allvarliga konsekvenser för både privatpersoner och företag.

Nätfiske, eller phishing som det också kallas, är en metod där bedragare försöker lura människor att lämna ut sina personliga uppgifter, som lösenord eller kreditkortsinformation. Detta görs vanligtvis genom att skicka ut falska mejl eller sms som ser ut att vara från en pålitlig källa, som en bank eller ett företag.

Den nya formen av nätfiske som nu varnas för är betydligt mer avancerad än tidigare metoder. Istället för att skicka ut massmejl eller sms, tar bedragarna sig tid att övervaka sina offer under en längre period. Genom att ha tillgång till offrets mejlkonton kan de samla in information och lära sig mer om personen eller företaget de planerar att attackera.

Detta innebär att bedragarna kan skapa mer trovärdiga och anpassade nätfiskeattacker. Genom att använda information som de har samlat in under övervakningsperioden kan de skapa mejl som ser äkta ut och som är svårare att upptäcka som bluff.

För att skydda sig mot denna form av nätfiske är det viktigt att vara extra försiktig med vilka mejl man öppnar och vilken information man delar. Det är också rekommenderat att använda starka lösenord och att regelbundet ändra dem. Genom att vara medveten om riskerna och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder kan man minska risken för att bli offer för nätfiske.

Dela denna artikel